BİREYSEL PSİKOTERAPİ
Bireysel Psikoterapi
Kişi, hayatının belli dönemlerinde, yaşadığı duygusal/ruhsal zorluklarla baş edebilmek amacıyla destek almak isteyebilir. Bu zorlukları anlamlandırmak ve onarmak üzere, bir psikoterapist eşliğinde kişinin iç dünyasına, onun anlattıklarıyla çıkılan yolculuğa psikoterapi denir.
Bireysel terapi seanslarının sıklığını, psikoterapist ve destek almak isteyen kişi karşılıklı konuşarak, ihtiyaca bağlı olmak üzere belirler.
Bireysel Psikanalitik Psikoterapi
Psikanalitik Psikoterapi, Sigmund Freud’un yapılandırdığı psikanaliz teorisine ve ilkelerine dayanan bir klinik uygulama şeklidir. Bir çok yönden psikanalize oldukça benzeyen bir yöntemdir, aynı teoriyi baz alır fakat teknik ve yoğunluk itibariyle farklıdır.
Çoğunlukla, haftada en az bir kere yüz yüze görüşülmek suretiyle yapılandırılan seanslarda, kişi çağrışımlar ve rüyalar gibi anlatılarla terapist eşliğinde kendini anlamlandırmaya çalışır. Böylece, mevcut zorlukların altında yatan duygusal konulara ve çatışmalara dair derinleşilebilir; kişi bu sürecin sonunda içsel bir özgürlüğe böylece kavuşabilir.
Seanslar boyunca psikoterapist, kişinin farkında olmadığı düşünce ve duygularının keşfedilmesi; duygusal çatışmaların anlaşılması için oradadır. Ayrıca, duygusal farkındalığı engelleyen savunma mekanizmalarını; yargılamayan, tavsiye vermeyen, tarafsız bir tutum ile yorumlar. Bu tarafsız tutum, kişinin iç dünyasını anlatmasını kolaylaştırır.